Obavijesti

CMS Masterclass 2020

CMS Masterclass 2020

by Goran Hajnal -
Number of replies: 0

Na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Osijeku u petak 13. ožujka 2020. održala se Masterckass radionica s početkom u 9:00 sati na kojoj je sudjelovao učenik 4.b OG razreda Petar Oštrić.

Ovakve radionice održavaju se u preko 50 zemalja svijeta. Ove godine prijavljeno je oko 40-tak učenika iz Osijeka, Đakova, Našica, Donjeg Miholjca, Valpova, Vinkovaca i Vukovara.

Voditelji radionice su hrvatski znanstvenici koji rade na CERN-u: prof. dr. sc. Ivica Puljak i prof. dr. sc. Nikola Godinović, oba s Fakulteta za elektrotehniku, strojarstvo i brodogradnju (FESB) Sveučilišta u Splitu. CERN je međunarodna institucija za nuklearna istraživanja kojoj je svrha proučavanje na području fizike elementarnih čestica.

Za sudionike je bilo organizirano dva predavanja: "Fizika čestice danas" i "Kako smo otkrili Higgsov bozon". Radionice su bile zanimljive i poučne. Saznali smo kako su nekoliko tisuća znanstvenika CERN-a dvadeset godina istraživala novu česticu.

Nakon pauze za ručak usljedio je zadatak za sudionike. Sudionici su dobili zadatak analizirati podatke s CMS detektora. To je jedan od četiri detektora koje koriste znanstvenici u CERN-u (ALICE, ATLAS, LHC i CMS). Sudionici su su dobili 100 događaja koje su morali analizirati i upisati u histogram.

Kasnije smo imali videokonferenciju s CERN-om i ostalim grupama iz Pariza, Sao Paola, Santadera...

Radionica je završila u 17 sati. Ovo iskustvo nam je omogućilo dodatno znanje o CERN-u, ali i o elementarnim česticama.