Obavijesti

Nastavnici fizike SŠ Našice sudjelovali u radu LJTZ Splitu

Nastavnici fizike SŠ Našice sudjelovali u radu LJTZ Splitu

by Goran Hajnal -
Number of replies: 0

Ljetna Tvornica Znanosti (LjTZ) su znanstvene radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce. Cilj radionica je omogućiti djeci da dođu u kontakt sa znanošću na njima prikladan i zabavan način. Ljetna tvornica znanosti ove godine, četrnaesta po redu, se održala od 3.8. do 9.8.2020. u Splitu u prostorima Mediteranski institut za istraživanje života. Ovogodišnja LjTZ je prošla je u dosta smanjenom izdanju zbog cijele situacije s COVID-19, održano je 8 radionica sa po 5 učenika. Svaku radionicu vodilo je po dvoje mentora volontera koji su morali proći natječaj sa svojom radionicom. Natječaj su morali proći i učenici koji su većinom bili iz Splita, a bilo je učenika i iz drugih dijelova Hrvatske. Radionica koju smo održali imala je radni i konačni naziv: A je to?! Cilj radionice bio je proučiti što je električna struja, koje fizičke veličine opisuju strujni krug te fizikalne zakonitosti u strujnom krugu. Sve to pomoću opreme koju su učenici sami izraditi, od uređaja za savijanje plastike do elemenata strujnog kruga. Radionica je provedena sa puno pokusa koje učenici sami osmisliti i izveli, te uz puno rezanja, bušenja lemljenja. Rad sa učenicima, zbog njihove znatiželje bio je zanimljiv i zabavan iako je konstantno nošenje zaštitne maske otežavalo komunikaciju. Ostvareni su svi ciljevi, učenici su bili zadovoljni jer su učili na zabavan način te sami radili pribor. Bilo je malo straha i kod nas i kod učenika radi alata koje su trebali koristiti, srećom prošlo je bez ozljeda. Zadovoljni radionicom bili su i roditelji učenika koji su zadnji dan posjetili sajam na kojem su mogli vidjeti što su sve grupe radile tijekom tjedna. Lokacija na kojoj smo radili bila je izvrsna što se tiče radnih prostora i smještaja te blizine mora koje nas je osvježavalo u kasnim popodnevnim satima kada su radionice završile.

Bilo je to zabavno iskustvo intenzivnog rada sa polaznicima (oko 80 sati) i druženja sa kolegama od kojih su neki veterani LjTZ-a, a neki kao i mi po prvi puta sudionici kao mentori. Nosimo vrijedna iskustva koja će nam pomoći u daljnjem radu.

Ovim putem bi se zahvalili našoj školi i ZTK Našice što su nas podržali sa dijelom opreme koja nam jer trebala za provedbu radionice.


Više o LjTZ-u možete pronaći na:

https://www.tvornica-znanosti.org/Home

https://www.facebook.com/tvornicaznanosti/