Obavijesti

Stručno usavršavanje u Sloveniji

Stručno usavršavanje u Sloveniji

by Goran Hajnal -
Number of replies: 0

Nastavnik Goran Hajnal sudjeluje u projektu: Rijeke znanja - projekt izgradnje kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu aktivnosti kao član udruge KLIKERAJ iz Osijeka koja sudjeluje u projektu sa četiri člana.

Voditelj projekta je Hrvatsko prirodoslovno društvo (HPD), a partneri su Hrvatsko kemijsko društvo, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Udruga Docendo discimus, Tvornica znanosti, Udruga Klikeraj, Udruga za promicanje prirodnih znanosti, Institut Mediterran i Hrvatska udruga za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju – MIPRO Cilj projekta „Rijeke znanja“ je izgradnja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu aktivnosti popularizacije znanosti, poglavito u području fizike, kemije i zaštite okoliša. 

Projektom će se educirati budući popularizatori znanosti, njih četrdeset, dok će partnerske organizacije u projektu unaprijediti svoje vještine u području upravljanja. Projekt je financiran okviru poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“, koji je raspisao Europski socijalni fond.

Tijekom studenog održane su dvije radionice u Dugoj Resi, i još je jedna planirana za kraj siječnja, a početkom siječnja održano je studijsko putovanje u Sloveniju.

Prvi dan putovanja smo posjetili Nuklearnu elektranu Krško, našu jedinu NE i jedinu na svijetu koja je suvlasništvo dvije države.

U Ljubljani smo posjetili Hišu eksperimentov. Kuća eksperimenta je ustanova koja posjetielje obogaćuje  zanimanjem, kreativnošću, kritičkim razmišljanjem i aktivnim rješavanjem problema, a neki je nazivaju i centrom znanosti. U kući je postavljen stalan postav interaktivnih eksperimenata pomoću kojih možete istraživati i iskusiti zakone fizike. Pogledali smo i dva predavanja sa demonstracijskim pokusima: Plinologija i Elektrologija. Predavači su bili izvrsni, a predavanje jako zanimljivo.

Drugi dan smo posjetili Centar Noordung u Vitanju! Centar je posvećen Hermanu Potočniku, pseudonim Noordung, (Pula, 1892. – Beč, 1929.), slovenskom inženjeru za raketnu tehnologiju i pioniru astronautike. Osnovna misija centra je istraživanje, prikupljanje i komuniciranje znanja o svemiru i svemirskim tehnologijama u javnosti na način da povezuje i isprepliće znanost, gospodarstvo, turizam i umjetnost.